Zapiekane naleśniki a’la burrito


Zapiekane naleśniki a’la burrito

Wytrawne i pikantne naleśniczki, zapiekane z pysznym meksykańskim farszem jak w burrito. Świetny pomysł na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Naleśniki:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

  • Farsz:

350g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej

1-2  papryczki chilli

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

2-3 pomidory

1/4 szklanki bulionu (lub wody)

1/2 puszki czerwonej fasoli

2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra

  • Dodatkowo:

3-4 łyżki startego żółtego sera

olej do smażenia

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***

*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Zwinięte naleśniki możemy polać z wierzchu sosem pomidorowym, jeżeli został nam po farszu ***

*** Potrawę posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE