Kopytka z boczkiem i cebulką

by - września 16, 2020



Domowe kopytka to dla mnie coś w rodzaju włoskich gnocchi, z tym że w innym kształcie i z inną okrasą. Ja uwielbiam je po prostu jako samodzielne danie, z dodatkiem boczku i cebulki, ale z powodzeniem sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych zamiast na przykład ryżu, czy ziemniaków w tradycyjnej postaci.

 

SKŁADNIKI: (4-5 porcji)

 

·       1 kg ziemniaków

·       200 g mąki

·       2 jajka

·       sól do smaku

·       ok. 30 dag boczku

·       1 duża cebula

·       szczypiorek

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzić i całkowicie ostudzić. Następnie przeciskamy przez praskę do dużej miski. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka i dodajemy mąkę (mąki można dodać mniej, wtedy kopytka będą delikatniejsze) . Całość ugniatamy w misce lub na stolnicy podsypując mąką.  

 

Z ciasta formułować wałeczki o średnicy około 2 cm, lekko je spłaszczyć i kroić ukośnie na kawałki o długości około 3 cm. Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy kopytka wypłyną, gotować jeszcze ok. 3-4 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową.

 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.  Po kilku minutach dodać pokrojoną cebulę w kostkę i dodać do boczku. Całość smażyć kilka minut po czym kopytka polać cebulką z boczkiem. Można posypać także świeżym, pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą.    


Smacznego!

 


 





MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

0 komentarze

Informacje