Ryż z truskawkami – wersja fit z jogurtem naturalnym i miodem

Szybki, lekki, letni obiad. Ulubieniec dorosłych i dzieci.
Ryż z truskawkami w lżejszej wersji, na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu.
Oczywiście wyśmienicie smakuje również ze śmietaną i cukrem – wybór należy do Was 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • truskawki, 400-450 g (poza sezonem można użyć truskawek mrożonych)
  • jogurt naturalny, 350 g
  • cukier wanilinowy, 1-2 łyżeczki lub laska wanilii
  • miód, 1-2 łyżki
  • ulubiony ryż biały, ok 100 g na osobę (u mnie „jaśminowy”)
  • świeża mięta, kilka listków

Wykonanie

  1. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu.
  2. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
  3. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, miodem i kilkoma posiekanymi listkami mięty.
  4. Truskawki (kilka sztuk odkładamy w całości) przekładamy do miski i rozgniatamy lekko widelcem.
  5. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
  6. Na talerzach wykładamy ugotowany ryż i polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.
  7. Na wierzchu wykładamy kilka pokrojonych truskawek i listki mięty do dekoracji.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.