Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto "Wiśnioweic"

Ciasto "Wiśniowiec" to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest dosyć efektowne i zarazem proste w przygotowaniu. Oryginalny przepis pochodzi z książki s. Anastazji pt.: "Wielka księga ciast siostry Anastazji". Postanowiłam jednak nieco uprościć to uwielbiane przez wszystkich ciasto. Wiśnie użyłam mrożone, a ciemne ciasto zastąpiłam herbatnikami kakaowymi. Efekt okazał się strzałem w dziesiątkę. Wypiek posmakował całej mojej rodzinie. Tym co zdecydowało o sukcesie na pewno sa owoce. Wiśnie zarówno świeże, jak mrożone dają niezwykły smak i aromat. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania w małym gronie bliskich lub przyjaciół. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
100 g cukru
60 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
masa budyniowa
550 ml mleka 3,2 %
150  g cukru
100 g masła
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
masa wiśniowa
500 g wiśni świeżych lub mrożonych
120 g galaretki wiśniowej
100 g cukru
dodatkowo
100 g herbatników kakaowych
50 g cukru pudru
Ciasto: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto wylewam na kwadratową blaszkę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.
Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku mieszam żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodaje przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaje partiami zimny budyń.
Masa wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Dodaje cukier. Doprowadzam do momentu zagotowania. Ciepłe wiśnie blenduję. Przy pomocy sitka usuwam resztki z owoców, aby powstała gładka masa. Ponownie zagotowuje. Dodaje galaretki. Mieszam. Studzę.
Spód ciasta układam na blaszce. Układam połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje. Układam połowę herbatników kakaowych. Układam masę budyniową. Układam herbatniki kakaowe. Na herbatnikach układam druga połowę musu. Czekam, aż zgęstnieje. Układam wierzch ciasta. Posypuje cukrem pudrem. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
ciasto, ciasto z owocami, wiśnie

ciasto, ciasto z owocami, wiśnie
Smacznego !
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s, 333

Komentarze

Popularne posty

Drukuj