Curry z marchewki jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek.
Samo curry to bardzo wdzięczne danie jednogarnkowe, tanie, szybkie do przygotowania, smaczne a do tego możemy zrobić go z warzyw na jakie właśnie jest sezon albo jakie mamy w lodówce.
Na blogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków, curry z kalafiora, curry z cukinii, curry z dyni, curry z mango.
By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego.
Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa.
PRZEPIS NA CURRY Z MARCHEWKI
Składniki:
- 1 kg marchewek
- 2 cebule
- 3/4 szkl suchej soczewicy czerwonej
- 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól
Jak zrobić curry z marchewki:
- Przygotowujemy garnek z grubym dnem.
- Najpierw w garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach dodajemy pastę curry i przesmażamy chwilkę.
- Następnie marchew obieramy, myjemy. Tak przygotowane marchewki kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli.
- Potem dodajemy soczewicę, zalewamy wszystko szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 min.
- Dodajemy pomidory, starte ząbki czosnku, imbir i mleko kokosowe, zagotowujemy wszystko, gotujemy jeszcze 10 min.
- Danie doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ryżem np. brązowym, posypane zieleniną.