curry z marchewki

Curry z marchewki jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek.

Samo curry to bardzo wdzięczne danie jednogarnkowe, tanie, szybkie do przygotowania, smaczne a do tego możemy zrobić go z warzyw na jakie właśnie jest sezon albo jakie mamy w lodówce.

Na blogu znajdziecie przepisy na curry z ziemniaków, curry z kalafiora, curry z cukinii, curry z dyni, curry z mango.

By szybko przygotować to danie warto mieć w lodówce ulubioną pastę curry a w spiżarni puszkę mleka kokosowego.

Curry podaje my z ryżem, ale smaczne jest tez w towarzystwie kaszy czy pieczywa.

 

PRZEPIS NA CURRY Z MARCHEWKI

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • 2 cebule
  • 3/4 szkl suchej soczewicy czerwonej
  • 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • sól

 

Jak zrobić curry z marchewki:

  1. Przygotowujemy garnek z grubym dnem.
  2. Najpierw w garnku, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w półplasterki cebulę, po dwóch minutach dodajemy pastę curry i przesmażamy chwilkę.
  3. Następnie marchew obieramy, myjemy. Tak przygotowane  marchewki kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli.
  4. Potem dodajemy soczewicę, zalewamy wszystko szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 min.
  5. Dodajemy pomidory, starte ząbki czosnku, imbir i mleko kokosowe, zagotowujemy wszystko, gotujemy jeszcze 10 min.
  6. Danie doprawiamy do smaku.
  7. Podajemy z ryżem np. brązowym, posypane zieleniną.

 

curry z marchewki