Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki

Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki

Cukinie można przygotować na wiele sposobów, tym razem proponujemy bardzo prosty przepis, przy którym nie ma wiele pracy. Frytki (lub talarki) z cukinii nadają się świetnie na rodzinny obiad, ale także wtedy, gdy spodziewamy się w domu większej ilości gości, a mamy mało czasu na przygotowanie poczęstunku.

Frytki wyśmienicie smakują polane sosem tzatziki z ogórkami i jogurtem.

Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki

5.0 z 7 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: Fast FoodKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

240

kcal

Przedstawiamy frytki w nowej odmianie. Zrobione z cukinii, idealnie komponują się z sosem tzatziki. Idealne frytki dla warzywnych niejadków!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na frytki z cukinii:
  • 600 g cukinii (2 większe cukinie)

  • 100 bu bułki tartej

  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka suchej pietruszki

  • 30 g sera parmezan

  • sól i pieprz

  • olej

  • Na sos tzatziki:
  • 160 g świeżego ogórka (1 większy ogórek)

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g kwaśnej śmietany

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka przypraw prowansalskich

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyć i pokroić na frytki o grubości ok. 1 cm.
  • Pokrojone cukinie przełożyć do naczynia i posolić. Poczekać ok. 10 min., aż puszczą wodę.
  • Do drugiego naczynia wsypać bułkę tartą, sól, czosnek w proszku, czerwoną paprykę, pieprz, sproszkowaną pietruszkę i parmezan. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Pokrojone cukinie wsypać do naczynia z bułką tartą i przyprawami. Wstrząsnąć, aby bułka tarta oblepiła dokładnie frytki.
  • Cukinie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozdzielić, aby frytki się nie dotykały.
  • Cukinie polać odrobiną oleju i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W międzyczasie przygotować sos tzatziki. Obrać i zetrzeć ogórki. Posolić i zostawić na krótki czas, aż puszczą wodę.
  • Czosnek bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
  • Do naczynia wlać kwaśną śmietanę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Odcisnąć starte ogórki i dodać je do sosu. Dolać oliwy z oliwek i jeszcze raz zamieszać.
  • Upieczone cukinie serwować na dużym talerzu z umieszczonym pośrodku słoiczkiem sosu. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*