poniedziałek, 14 września 2020

Babeczki szpinakowe z czekoladą


Mój syn uwielbia te babeczki. W jednym dniu jest w stanie pochłonąć aż trzy i piszę to, bo Piotr ma 4 lata, więc nie wiem gdzie on je mieści ;-) Babeczki są smaczne nawet bez dodatku czekolady. Jeżeli się decydujecie na wersję z kawałkami czekolady, to pamiętajcie, aby była ona dobrej jakości. Im smaczniejsza czekolada, tym lepiej będą smakować babeczki. Sam przepis jest bajecznie prosty, więc polecam. Babeczki można udekorować lukrem lub śmietaną, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.



SKŁADNIKI

  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • opcjonalnie szczypta zielonego barwnika


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Odmrożony szpinak dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miseczki, dodać śmietanę i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym zmiksować. Następnie dodać zmiksowany szpinak ze śmietaną, stopione masło, sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać czekoladę, wymieszać i nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia. Udekorować wedle uznania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz