Te naleśniki zaskoczyły nawet i mnie!
Na pewno nie spodziewałam się sama, że z takich prostych składników można wyczarować, aż tak coś pysznego. Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami, bo o nich mowa, są obłędnie smaczne. Takie naleśniki śmiało można by okrzyknąć mianem deseru doskonałego, idealnego śniadania na słodko czy czegoś do tzw. „kawki”.

Czasami tak banalne w przygotowaniu rzeczy okazują się niebanalnie smaczne.
Ale co ja będę zachwalać 🙂
Koniecznie wypróbuj ten przepis! Zwłaszcza jeżeli jeszcze nie znasz tego połączenia!

Bo to naleśniki które zaskakują smakiem 🙂

INNE NALEŚNIKOWE PRZEPISY:
  NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI  
  NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKOWYM FARSZEM  
  AMERYKAŃSKIE MINI PANCAKES Z OWOCAMI  
  NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI  
  KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI  
  NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z PIECZARKAMI  
  KOPERTOWE KROKIETY Z KURKAMI  

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI:
– Przesmaczne
– W zależności od upodobań mogą być bardziej lub mniej słodkie
– Banalne w przygotowaniu, niebanalnie w smaku
– Genialne na słodkie śniadanie
– Odpowiednie na deser

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

ILOŚĆ PORCJI: 8 NALEŚNIKÓW
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT

SKŁADNIKI:

– Gruszki twarde zielone – 6 sztuk
– Cynamon – 1 łyżeczka
– Cukier trzcinowy – 4-6 łyżek w zależności jaką słodkość chcecie uzyskać
– Limonka – sok z połowy
– Mleko – 500 ml
– Mąka typ 550 – 250 g
– 2 jajka
– Sól szczypta
– Oliwa 2-3 łyżki do ciasta

PRZEPIS:

Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10-12 sztuk / może wyjść więcej lub mniej w zależności jakiej używasz patelni /.

1. Gruszki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

2. Przełóż je na rozgrzaną patelnię, dodaj cukier trzcinowy i sok z połowy limonki. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż gruszki zmiękną ale nadal będą chrupiące. W międzyczasie przypraw je cynamonem.

3. Na każdym naleśniku nakładaj sporą porcję farszu i złóż lub zwiń jak lubisz.

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Czas przygotowania30 minuty
Czas gotowania30 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • 6 Gruszki twarde zielone
  • 1 łyżka Cynamon
  • 4-6 łyżek Cukier trzcinowy w zależności jaką słodkość chcecie uzyskać
  • 1 Limonka sok z połowy
  • 500 ml Mleko
  • 250g Mąka typ 550
  • 2 Jajka
  • Sól szczypta
  • 2-3 łyżki Oliwa z oliwek do ciasta

PRZEPIS

  • Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10-12 sztuk.
  • Gruszki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  • Przełóż je na rozgrzaną patelnię, dodaj cukier trzcinowy i sok z połowy limonki. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż gruszki zmiękną ale nadal będą chrupiące. W międzyczasie przypraw je cynamonem.  
  • Na każdym naleśniku nakładaj sporą porcję farszu i złóż lub zwiń jak lubisz.

SMACZNEGO!