Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kotlety mielone z indyka

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka 


Kotlety mielone to klasyczne danie, które często pojawia się na naszych stołach. jednak, jeśli chcemy zrezygnować z ciężkich mięs, takich jak wieprzowina czy wołowina, kotlety mielone z indyka to świetna alternatywa. Są smaczne, lekkie i bogate w białko. W dodatku są łatwe do przygotowania i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jak zrobić kotlety mielone z indyka.


     Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.

     Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowym.
Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.

     Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na kilka dni. Przed smażeniem kotlety należy rozmrozić. Bywa, że to wielka wygoda i oszczędność czasu.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka

     Kotlety mielone z indyka najlepiej podawać z dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż czy kasza. Można również podać je z warzywnymi dodatkami, na przykład sałatą, kiszoną kapustą lub surówką z marchewki i selera. Do kotletów mielonych  z indyka świetnie pasują również różnego rodzaju sosy, na przykład pomidorowy, grzybowy lub śmietanowy.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.




Kotlety z mięsa mielonego z indyka - składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułeczka, np. kajzerka + mleko lub rosół do namoczenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z indyka - przepis:


Krok 1.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
Krok 2.
  • Mięso mielone umieścić w misce i dodać podsmażoną cebulę, starty czosnek, jajko, namoczoną bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa uformować kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła, wyłączyć ogień,  przykryć patelnię z kotletami i zostawić jeszcze na około 10 minut.
Kotlety mielone z indyka ułożyć na półmisku, podawać z ziemniakami puree, z gotowanymi jarzynami (szparagi, kalafior, marchewka, groszek itp. ), z mizerią z ogórków, sałatą albo inną ulubioną surówką z warzyw.

Podsumowując, kotlety mielone z indyka to świetna propozycja dla osób, które szukają zdrowych i lekkich dań. Są one smaczne i łatwe do przygotowania, a dodatkowo można je podawać z różnymi dodatkami, co pozwala na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie nowych smaków.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.


2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger