Surówka z selera kiszonego to moja propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Lekko słodka, lekko kwaśna, bardzo prosta do przygotowania i zdrowa.
Jeśli przygotowujecie kiszony seler lub zakwas z selera – macie gotową bazę do przygotowania surówki w kilka minut.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
- bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki, seler mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; - zawierają powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit;
- mają właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;
- korzystnie wpływają na wygląd włosów, skóry, paznokci;
- są lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca 🙂
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z SELERA KISZONEGO
Składniki:
- kilka plastrów selera kiszonego
- kilka listków pietruszki
- garść rodzynek lub żurawiny suszonej
- łyżeczka miodu
- majonez
Jak zrobić surówkę z selera kiszonego:
- Zaczynamy od rozdrobnienia selera i pietruszki. Wielkość zależy od naszego upodobania. Ja lubię rozdrabniać go w malakserze przy obrotach pulsacyjnych na bardzo drobno, „jak kaszkę”.
- Następnie żurawinę siekamy lekko nożem.
- Potem do selera dodajemy rodzynki i majonez – ilość wedle uznania, mieszamy.
- Następnie doprawiamy do smaku miodem.
dzisiaj właśnie nastawiłam kiszonkę z selera, za jakiś czas będzie i surówka 🙂
super – smacznego!