piątek, września 11, 2020

Zorza Wiśniowa


   Zorza Wiśniowa
Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową.


Forma 33 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:
·       ½ kg mąki pszennej
·       200 g śmietany kwaśnej 18%
·       250 g margaryny
·       6 żółtek
·       1 szklanka cukru pudru
·       ½ łyżeczki amoniaku
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
·       2 łyżki kakao
Składniki na masę:
·       800 g jogurtu naturalnego
·       2 galaretki żółte
Dodatkowo:
·       1 słoik powideł
·       3 batony Grześki
Sposób przygotowania:
1.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę. Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 °C.















2.   Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.





3.   Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto.

4.   Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.

5.   Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.




6.   Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz