Zupa krem z pomidorów – szybka pomidorowa FIT

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na szybką i pożywną zupę. Zawsze lubię mieć pod ręką szybkie w wykonaniu przepisy, ponieważ często się gdzieś spieszę. Dlatego polecam Wam zapisać sobie ten przepis na później, z pewnością się przyda. Składa się on z zaledwie 6 składników, w tym z 4 warzyw. Czyż nie brzmi to cudnie? Jeżeli zupa ma stanowić danie główne to polecam dorobić do niej porcje makaronu lub ryżu. Wtedy na pewno zaspokoi głód na dłużej. Przepis na 4 porcje, z czego jedna to około: 94kcal, B: 3,9g, T: 5,2g, W: 13,7g.

Składniki:
– 400ml bulionu (lub 400ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 5 pomidorów
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 20g masła/oleju
– sól, pieprz

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. W garnku rozpuszczamy masło/rozgrzewamy olej, dodajemy starte warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidory, doprawiamy i przez 8-10 minut dusimy, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zagotowujemy bulion i dodajemy go do garnka. Całość gotujemy do 10 minut i blendujemy na krem, w razie potrzeby doprawiamy.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę i pietruszkę, rozdrabniamy 7 s/obr. 6.
2. Dodajemy koncentrat bulionu drobiowego, masło/olej, pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotujemy 8 min/100°C/obr. 2, następnie miksujemy 40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
3. Dodajemy wodę, gotujemy 6 min/100°C/obr. 2.
Smacznego!

Dodaj komentarz