Marynowana cukinia w zalewie musztardowej.

Zatrzymaj lato w słoiku i zamarynuj cukinię według tego wspaniałego przepisu. Cukinia w zalewie musztardowej jest świetnym dodatkiem do dan obiadowych, sałatek czy kanapek.

SKŁADNIKI:

ZALEWA:

  • 1 LITR WODY
  • 1 SZKLANKA OCTU 10 %
  • 2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU
  • 4 LISTKI LAUROWE
  • 8 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKANAŚCIE ZIAREN GORCZYCY
  • 5 ŁYŻEK MUSZTARDY.
  • ============================
  • 4 DUŻE CUKINIE OKOŁO KILO TRZYDZIEŚCI

WYKONANIE:

CUKINIE UMYĆ, ODCIĄĆ KOŃCÓWKI I POKROIĆ W SŁUPKI O WYSOKOŚCI SŁOIKA LUB PLASTERKI.

CUKINIE UŁOŻYĆ CIASNO W DOBRZE UMYTYCH I WYPARZONYCH SŁOIKACH.

ZROBIĆ ZALEWĘ: DO GARNKA WLAĆ WODĘ I WSZYSTKIE SKŁADNIKI OPRÓCZ MUSZTARDY I ZAGOTOWAĆ. KIEDY ZALEWA CHWILE SIĘ POGOTUJE, ZDJĄĆ JĄ Z GRZANIA I DODAĆ DO NIEJ MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ.

GORĄCĄ ZALEWA ZALAĆ UŁOŻONĄ W SŁOIKACH CUKINIE, TAK ABY PRZYKRYŁA WARZYWA.

SŁOIKI SZYBKO ZAKRĘCIĆ WYPARZONYMI ZAKRĘTKAMI.

TAK PRZYGOTOWANE SŁOIKI ZAWEKOWAĆ: UŁOŻYĆ JE W GARNKU Z CIEPŁĄ WODĄ. NA DNIE GARNKA DOBRZE JEST UŁOŻYĆ ŚCIERECZKĘ KUCHENNA LUB GAZETY. WODĘ ZAGOTOWAĆ I OD ZAGOTOWANIA SŁOIKI WEKOWAĆ PRZEZ 10 MINUT.

PO TYM CZASIE WYJĄĆ JE Z WODY I STUDZIĆ ODWRÓCONE DO GÓRY DNEM.

PODAWAĆ JAKO DODATEK DO DAN OBIADOWYCH, KANAPEK SAŁATEK LUB JAKO PRZEKĄSKĘ.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij