Przepyszna przekąska lub przystawka w postaci pieczonych szparagów w boczku. Delikatne łodyżki zielonych szparagów owinięte wędzonym, słonawym boczkiem tworzą wyborny smakołyk.
Pieczone szparagi owijane boczkiem
Autor: Paweł Clad
Danie: Śniadania i przekąskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
20
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
15
min.Kalorie
300
kcalPieczone zielone szparagi owinięte wędzonym boczkiem, oprószone tartym parmezanem. Przystawka ze szparagami zachwyci każdego.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g młodych zielonych szparagów
200 g boczku wędzonego, surowego w cienkich plastrach
50 ml oliwy z oliwek
10 g parmezanu tartego w płatki
sól morska i mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj chłodną wodą i oczyść poprzez odłamanie stwardniałych/zdrewniałych końcówek.
- Każdą łodyżkę owiń plastrem boczku i układaj kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane szparagi z boczkiem skrop oliwą z oliwek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiecz przez 15 minut. Po upieczeniu natychmiast oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posyp tartymi płatkami parmezanu.
Zestaw talerzy i Sztućców dla dzieci:
Uwagi:
- Wypróbuj także szparagi z szynką parmeńską
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Fantastyczna przekąska ze szparagami
Znakomita przekąska
Najlepszy przepis dla miłośników boczku