Printfriendly

Pieczarki faszerowane ricottą


pieczarki faszerowane przepis

Kolejne danie kuchni włoskiej to pieczarki faszerowane ricottą. Przepis na to danie pochodzi z książki Jamiego Olivera - Włochy Jamiego. Jak już wspomniałam przy przepisie na cannelloni z ricottą i szpinakiem, ricotta to niezwykle popularny we Włoszech ser, wykorzystywany w bardzo wielu przepisach. Dziś nafaszerowałam nim pieczarki. Początkowo obawiałam się, że takie połączenie będzie mdłe, jednak dodatek skórki z cytryny i odrobiny chilli, sprawił że pieczarki okazały się niezwykle smaczne. Farsz z ricotty jest niezwykle aromatyczny, lekki, orzeźwiający - jednym słowem pyszny! Gorąco polecam pieczarki faszerowane ricottą! Takie danie idealnie nadaje się na przystawkę. 

pieczarki nadziewane ricotta

Pieczarki faszerowane ricottą


Składniki: 


  • 6 sztuk większych, otwartych pieczarek
  • 1 opakowanie serka ricotta (200-250g)
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść startego parmezanu
  • sól, pieprz

Jak zrobić pieczarki faszerowane ricottą? 


Pieczarki oczyścić i delikatnie usunąć ogonki. 
W misce wymieszać ser ricotta ze skórką z cytryny, drobniutko posiekaną papryczką chilli, oregano, parmezanem oraz solą i pieprzem. 
Ricottę nałożyć do kapeluszy pieczarek (tak z górką). Na wierzchu oprószyć parmezanem.
Faszerowane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, lub do czasu aż ser będzie lekko rumiany.

Natychmiast podawać na ulubionej sałacie.

Pieczarki faszerowane ricottą


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger