sobota, 13 lipca 2013

Cygara schabowe z czereśnią

                               Robiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących połączenia mięs i owoców taka kombinacja przypadnie go gustu.

  • składniki na 2 porcje
  • 2 plastry schabu ( po 100 g )
  • 8 czereśni ( wydrylowanych )
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 1 szk bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2-3 jajka
czytaj dalej :
Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek ułożyć w rządku po 4 czereśnie i ciasno zwinąć w roladkę. Jajka rozbełtać z odrobiną soli w miseczce lub na talerzu a bułkę wysypać na talerz. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Roladki obtaczać w bułce tartej, następnie w jajku, znowu w bułce, jajku i ostatni raz w bułce. Uformować roladki na kształt cygara dociskając panierkę do roladki schabowej. Kłaść na oleju i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony.

5 komentarzy:

  1. fajne połączenie, nie jadłam jeszcze mięsa z czereśniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz mięsa i owoce to na pewno Ci zasmakuje :)

      Usuń
  2. Uwielbiam mięso z owocami <3 Też robiłam roladki z czereśniami, ale nieco inne, u mnie na blogu jakiś czas temu się pojawiły ;) Ciekawie i smakowicie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam ;) Z chęcią bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.