Ciasto z borówkami i budyniem

Czy ktoś uwielbia borówki? Na pewno są takie osoby. Ale czy któraś z tych osób wiedziała, że można je dodawać także do ciasta? Jeśli nie to warto, aby takie osoby zapoznały się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie przedstawiony przepis na smaczne ciasto z borówkami i budyniem. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takiego ciasta to warto zapoznać się treścią tekstu. Być może przepis okaże się na tyle interesujący, że ktoś będzie chciał go wypróbować u siebie w domu.

Ciasto z borówkami i budyniem

Ciasto to wychodzi bardzo miękkie i delikatne. No i oczywiście słodkie, jak każde ciasto. To ciasto idealne na spotkania ze znajomymi czy też do kawy czy herbaty. Ciasto jest proste do zrobienia, a przede wszystkim bardzo pyszne. Pytanie tylko co będziemy potrzebować do jego zrobienia?Są to:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 200 g zimnego masła
  • 800 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru,1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 op. budyniu śmietankowego (po 60 g)
  • borówki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny

Od czego zaczynamy przygotowania? Do miski dodajemy składniki takie jak mąka, masło, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, jajka. Zagniatamy wszystko w taki sposób, aby powstała gładka masa. Takie ciasto należy podzielić na dwie części. Z tym, że jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut do schłodzenia. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszce i wkładamy do lodówki. W międzyczasie można wziąć się za gotowanie budyniu. Zatem do garnka wlewamy mleko zostawiając ok 2/3 szkl.. Następnie do garnka dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz śmietankę kremówkę.

To wszystko zagotowujemy. W pozostawionym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy tam jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aby nie było grudek o wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy zrobiony budyń na to ciasto. Następnie na budyń wykładamy borówki. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ,na borówki. To będzie kruszonka. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra – dół) i pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Jeśli tam to wyciągamy je na blat i czekamy aż wystygnie. Wtedy można kroić do zjedzenia.