KABACZEK, CUKINIA NA ZIMĘ

 

KABACZEK, CUKINIA NA ZIMĘ 


W dzisiejszym poście zapraszam do zrobienia dobrego kabaczka czy cukinii na zimę. Taka cukinia będzie idealnym dodatkiem do kanapek , w zimowe dni.

Składniki:

  • 2 kg. kabaczka lub cukinii(najlepiej wybierać młode okazy)
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek koperku
  •  5-6 ząbków czosnku (1 główka)
  • 125 g cukru (ok 5 łyżek)
  • 125 ml octu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Przygotowanie:
1. Kabaczek lub cukinie dokładnie myjemy i kroimy w pól-talarki, wrzucamy do miski lub garnka. Starsze okazy należy obrać ze skorki i pozbawić pestek.
2. Natkę pietruszki myjemy, drobno siekamy i dodajemy do cukinii
3. Koperek podobnie jak natkę, myjemy, siekamy i dodajemy do reszty
4. Do naszych warzyw dodajemy:
a) przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek
b) sol
c) cukier
d) ocet
e) pieprz
5. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 1,5-2 godzinki by warzywa puściły sok. Co jakiś czas  (15 min)warzywa należy przemieszać.
6. Po upływie 1,5-2 godz. widzimy ze warzywa puściły sporo soku i wtedy zaczynamy wypełniać nimi słoiki. Słoiki wcześniej powinny być wysterylizowane i osuszone. 
7. Sok co zaostal nam w misce rownomiernie rozlewamy po sloikach.
8. Większy garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką.  Słoiki nie mogą się stykać! 
9. Wlewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-15 min, słoiki 1 litrowe-20 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać).
10. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem. Możemy otulić je kocem lub ręcznikiem i pod takim okryciem zostawić do całkowitego ostygnięcia.




SMACZNEGO!

Komentarze