wtorek, 16 lipca 2013

Pyszne ucierane ciasto z czereśniami

  • 200 g margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia )
  • 250 g mąki tortowej
  • 1/4 szk białego cukru
  • 1/4 szk brązowego cukru Derimara
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Kruszonka :
  • 200 g mąki tortowej
  • 70 g brązowego cukru Derimara
  • 30 g białego cukru
  • 100 g margaryny
  • Dodatkowo :
  • 500 g czereśni
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder
czytaj dalej :
Składniki kruszonki połączyć, zbić w kulę i włożyć do lodówki. Miękką margarynę utrzeć na puch z obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Potem dodać mąkę zmieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Czereśnie umyte i wydrylowane obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Wyjąć z lodówki kruszonkę i rozprowadzić ją na owocach. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.