Komosa ryżowa z cukinią i suszonymi pomidorami
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze - te popularnie, jak i mniej powszechne. Tym razem postanowiłam na obiad przygotować jako dodatek komosę ryżową, do której dodałam warzywa, aby podkręcić jej smak - wyszło pysznie :)
Z podanych składników przygotowałam 4 porcję komosy jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 250 g suchej komosy ryżowej
- 500 ml wody
- 1/2 małej cukinii
- 5 plastrów suszonych pomidorów (tych w paczce, bez zalewy)
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Komosę dokładnie płuczemy na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i sól.
- Podpalamy gaz pod garnkiem i czekamy, aż się zagotuje.
- W tym czasie kroimy pomidory w drobną kostę, a cukinię w małe paseczki.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do komosy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze ok. 7-10 minut, aż komosa będzie miękka.
- Co jakiś czas mieszamy komosę, aby się nie przypaliła.
- Podczas gotowania komosa powinna wchłonąć całą wodę, ale jeśli zostało jej trochę w garnku, odcedzamy całość na sitku.
Po ewentualnym odcedzeniu komosę można od razu podawać.
Na obiedzie ze zdjęć komosa była dodatkiem do roladki schabowej z pieczarkami i natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz