wtorek, 8 września 2020

Zapiekany Camembert z gorącymi jeżynami w miodzie

Pozostając we wrześniowym klimacie jeżynowych dobroci, dziś słodko słone połączenie na miodzie i na miękkich, kremowych krążkach zapiekanego Camemberta.
Gorące, winne jeżyny skąpane w miodzie; kremowy, ciągnący się camembert nadziany czosnkiem i aromatycznym rozmarynem, a do tego w zwieńczeniu słodko-kwaśne pestki granatu strzelające sokiem i prażone orzechy z odrobiną charakternego pieprzu cayenne.
Całość nabierana chrupiącą bagietką lub grzankami z ulubionego chleba.
Przez okno sączy się miękkie światło popołudniowego słońca, w oddali połyskują nitki babiego lata, na podniebieniu rozgrywają się przytulne pląsy w jeżynowym soku, który rozlewa po wnętrzu przytulną błogość :)
Taką pyszność końca lata możecie zaserwować sobie i ulubionym ludziom jako przystawkę, ciepłą kolację lub wesoły wieczór przy winie.
Mnogość przeplatających się tu smaków i tekstur, które idealnie ze sobą współgrają wywołają rozmażone uśmiechy na twarzach i wymruczane 'mmmmm' tak przeciągłe, jak ciągnie się kremowe wnętrze Camemberta ;)
Idealne na popołudnia we wrześniowym słońcu i na dni, kiedy deszcz wystukuje swoje senne melodie.
Niech przytulność otuli podniebienie w złocistej poświacie i winnym posmaku jeżyn.
Siadajcie do stołu!























Zapiekany Camembert z czosnkiem i jeżynami w miodzie
Potrzebujesz:

  • 2 sery camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
Prażone orzechy:
  • garść orzechów nerkowca lub pekan
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
Gorące jeżyny:
  • 125g jeżyn
  • 1 łyżeczka miodu
Do tego:
  • pestki granatu
Sposób przyrządzenia:
1. Krążki sera natnij z wierzchu w kratkę.
2. Czosnek obierz i pokrój w słupki lub plasterki i umieść je w nacięciach na serze.
3. Oberwij igiełki rozmarynu i umieść w nacięciach w serze.
4. Przełóż ser na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj przez 10min. w 180*C.

Prażone orzechy:
1. Orzechy połącz ze składnikami marynaty i wysyp na blaszkę.
2. Praż w piekarniku przez 5 min. w 180*C.

Gorące jeżyny:
1. Jeżyny umieść w małym rondelku z miodem i podgrzewaj do momentu, aż puszczą sok, a miód całkowicie się rozpuści.
2. Zdejmij z palnika.

Do tego:
1. Na upieczone camemberty układaj porcje gorących jeżyn.
2. Posyp prażonymi orzechami i świeżymi pestkami granatu.
3. Podawaj z grzankami z chleba lyb świeżą bagietką.

Smacznego!




























Baked Camembert with garlic and hot honey blackberries
Ingredients:

  • 2 camembert cheeses
  • 2 cloves of garlic
  • 1 sprig of rosemary

Roasted Nuts:

  • a handful of cashews or pecans
  • 1 teaspoon of oil
  • 2 pinches of salt
  • 1 pinch of sugar
  • 1 pinch of cayenne pepper

Hot blackberries:

  • 125g of blackberries
  • 1 teaspoon of honey

Additionally:

  • pomegranate seeds

Method:
1. Cut the cheese discs into a grid on top.
2. Peel the garlic and cut into sticks or slices and place them in the cuts on the cheese.
3. Tear off the rosemary needles and insert them into the cuts in the cheese.
4. Put the cheese on a baking sheet lined with baking paper and bake for 10 minutes. at 180*C.

Roasted Nuts:
1. Combine the nuts with the marinade ingredients and pour them onto the baking tray.
2. Roast in the oven for 5 minutes. at 180*C.

Hot blackberries:
1. Place the blackberries and honey in a small saucepan and heat it until they release the juice and the honey is completely dissolved.
2. Remove from the heat.

Additionally:
1. Arrange portions of hot blackberries on the baked camemberts.
2. Sprinkle with roasted nuts and fresh pomegranate seeds.
3. Serve with bread croutons or a fresh baguette.

Enjoy!






































W akcji: Jesienny comford food

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia i jeszcze do tego moje smaki. Mega.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo! ogrmnie się cieszę, że trafiłam w gust :) zachęcam do spróbowania, to naprawdę świetne i proste połączenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...