piątek, 19 lipca 2013

Boczek długo pieczony

  • 1,5 kg świeżego boczku ( z kością lub bez )
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE:
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło.

6 komentarzy:

  1. Super zrobiony boczuś, na pewno skorzystam z przepisu :)

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny na chłodne dni mmm już się rozmarzyłam ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, oblizuje się jak przystało na mięsożerce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi, tylko Justynko monitora sobie nie pobrudź :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.