Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami


Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami to słodka przekąska dla całej rodziny. Ciasteczka są bardzo delikatne i wyjątkowo kruche dlatego zaraz po upieczeniu należy pozostawić je, aż lekko przestygną. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek 🙂

Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami

Składniki (na około 34 ciastka):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • maliny

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Dodać miękkie masło, jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawiając odstępy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią, delikatnie wciskając po jednej rozerwanej malinie na jedno ciastko. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka czekoladowe nadziewane Nutellą

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo -orzechową

Ciasteczka z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *