Ciasto serowo-piernikowe

Składniki:

ciasto:

4 jajka

250 g mąki

200 g powideł śliwkowych

1/2 szklanki erytrytolu

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżka przyprawy do piernika

po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody

ser:

2 kostki chudego twarogu

2 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki eytrytolu

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, a następnie zmiksować na mniejszych obrotach z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ser najpierw utrzeć blenderem na gładką masę, a następnie dodać żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i wymieszać z serem i mąką ziemniaczaną. Mase serową wylać na masę piernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50 minut, u mnie najpierw góra-dół, a następnie termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

2 uwagi do wpisu “Ciasto serowo-piernikowe

Dodaj komentarz