Kotlety schabowe po amerykańsku


Kotlety schabowe po amerykańsku

Soczyste i kruche w środku oraz pysznie chrupiące na zewnątrz, takie właśnie są kotlety w wersji amerykańskiej. Ciekawy pomysł na schabowe inne niż zwykle. Dodatek majonezu i ketchupu do ciasta nadaje mięsu kruchości, a mieszanka przypraw aromatu i niepowtarzalnego smaku. Polecam spróbować.

 

 

Składniki:

4 kotlety schabowe

2 jajka

1 łyżka ketchupu

1 łyżka majonezu

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki oregano

po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Do miski wbijamy jajka, dokładamy ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Kotlety schabowe po amerykańsku

  • Andrzej Złotek

    Mięso do smażenia powinno mieć temperaturę otoczenia,a jeżeli będzie z lodówki to się nie usmaży tylko zaparuje ,obgotuje, udusi