Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką

Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką to wspaniały deser na koniec lata. Teraz śliwki dojrzewają na drzewach i smakują najlepiej. Śliwki są cennymi przeciwutleniaczami, zawierają witaminę A, C, E i niektóre witaminy z grupy B, zawierają również składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki (zwłaszcza węgierki i renklody) dzięki wysokiej zawartości pektyn, naturalnego błonnika, pomagają usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego a także chronią nas przed wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi.

 

 

Porcja na formę 32×22 cm (15 kawałków)

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 300 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka (8 g) mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej

 

Owoce:

  • 750 g śliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g chałwy pełnoziarnistej

 

Do ozdoby:

  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

 

Ze śliwek usunąć pestki, podzielić na połówki, każdą połówkę pokroić na cztery części.

 

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C – w termoobiegu. Miękkie masło, cukier puder i mielony kardamon utrzeć na puszystą masę – ok. 4 minuty.

 

 

Dodać ekstrakt z wanilii i sól.

 

 

Zmniejszyć obroty miksera i dodając małymi porcjami mąkę wmieszać ją całą. Powstałe ciasto jest lekkie i miękkie, ale nie klei się do dłoni.

 

 

Z ciasta oderwać ok. ⅔ porcji i wykleić nim dno formy (jeśli korzystacie z ceramicznej formy to bezpośrednio, a jeśli metalowej, to koniecznie trzeba wyłożyć ją papierem do pieczenia).

 

 

Pokrojone śliwki wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny i wszystkie wyłożyć na ciasto.

 

 

Chałwę pokruszyć i rozsypać między śliwki.

 

 

Pozostałe ciasto rozdrobnić w palcach i wrzucić na wierzch owoców.

 

 

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut, aż do zarumienienia się kruszonki.

 

 

Po wyjęciu z piekarnika formę razem z ciastem ostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem kawałki śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką przyprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

2 komentarze do “Śliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *