Strona główna Desery i wypieki Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami
Jej wysokość beza Pavlova z mascarpone i sezonowymi owocami

Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami

Chrupiące monoporcje bezy Pavlova z kremem z serka mascarpone i wanilii, udekorowane świeżymi owocami sezonowymi i musem truskawkowym. Królowa wśród deserów, uwodzi atrakcyjnym wyglądem i zachęca do konsumpcji.

Beza Pavlova z kremem mascarpone i sezonowymi owocami

Autor: Paweł Clad
5.0 z 22 głosy
Danie: DeserKuchnia: AustralijskiTrudność: Średnie
Porcje

6

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

40

min.
Kalorie

310

kcal

Jej wysokość Beza Pavlova w bogatej wersji. Nadzienie z kremowego serka mascarpone, truskawki i czerwone porzeczki oraz mus owocowy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BEZA
  • 5 białek

  • 250 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • NADZIENIE
  • 150 g serka mascarpone

  • 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 1 laska wanilii

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 200 g świeżych truskawek

  • 50 g czerwonej porzeczki


Sposób przygotowania:

  • CHRUPIĄCE BEZY
  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę, kiedy nabiorą sztywności, cierpliwie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj cały czas do momentu rozpuszczenia kryształów cukru.
  • Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Gotowa masa powinna być gęsta, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  • Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj 6 okręgów o średnicy 5 cm, na każdy z nich dynamicznie wyłóż porcję bezy kształtując jej regularny kształt. Postaraj się uformować w każdej bezie niewielkie wgłębienie na krem. Musi być to zrobione sprawnie, by masa nie straciła bąbelków powietrza i co za tym idzie, nie upadła.
  • Przygotowane bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni na 5 minut. Następnie temperaturę pomniejsz do 100 stopni i pozostaw na 90 minut. W tym czasie beza będzie się suszyć i nabierze pożądanej chrupkości, natomiast nie zżółknie ani nie przypali się.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
  • MUS TRUSKAWKOWY
  • Połowę przygotowanych truskawek, czyli 100 g zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru tworząc gładki mus.
  • KREM
  • Serek mascarpone zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji. Pod koniec wymieszaj z nasionkami wydłubanymi z laski wanilii.
  • Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, mniej więcej w połowie ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.
  • Kiedy słodka śmietanka nabierze sztywności, dodawaj stopniowo po niewielkiej ilości mascarpone z wanilią.
  • Porcją kremu nadziej bezy i udekoruj je świeżymi truskawkami i porzeczkami. Polej truskawkowym musem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. dzieło sztuki i wyjątkowego smaku

  2. ta beza jest królową wszystkich ciast 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*