Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 3 września 2020

Jesienna sałatka do słoików

Wakacje dobiegły końca i zmierzamy się z nową rzeczywistością... Do szkoły odprowadzam w końcu nie tylko Olka ale i Adasia... Szkoda tylko, że ten drugi wrócił wczoraj zanim matka zdążyła cokolwiek zrobić... No ale nic, małymi kroczkami do celu. Mam nadzieję, że dziś skusi się choćby na dwugodzinne zajęcia, a ja w tym czasie obiorę i poszatkuję warzywa potrzebne do przygotowania domowej bulionetki.  Zanim jednak to nastąpi zapraszam Was do zapisania przepisu na fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :)



Składniki na ok 10 dużych słoików:
 
4 kg większych ogórków
2 cebule białe
2 cebule czerwone
2 kg cukinii
500g marchewki
3 czerwone papryki

Zalewa:
2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego   
1½ szklanki octu (300g)
4 duże łyżki soli do przetworów (160g)
2 szklanki cukru (400g)

Sposób przygotowania:

Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką, z wodą sięgającą do ²⁄₃ wysokości słoika przez ok 10 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.