czwartek, 15 sierpnia 2013

Sałata bazyliowo miętowa

                               Sałata, sałata dawniej jedzona przeważnie ze śmietaną. W moim rodzinnym domu z racji tego, że było nas dużo to i sałaty robiło się bardzo dużo. Całe góry sałaty trzeba było umyć i zrobić resztę. Ale jako, że uwielbialiśmy sałatę to nikt nie marudził a zabierał się do pracy. Teraz w moim domu jest nas czworo i choć lubimy sałatę to już jednak robi się jej mniej, ale często. A do tego różne smaczne kombinacje. Taka wersja smakuje mi chyba najbardziej, jest orzeźwiająca dzięki bazylii i mięty a dodatek pomidorów nadaje całości świetnego smaku. Zresztą pracę ułatwia teraz wirówka do sałaty. Raz, dwa i sałata po umyciu gotowa.

  • 1 op mix sałat z rukolą
  • 12 pomidorków cherry
  • 1 mała czerwona cebula
  • kiełki rzodkiewki i soczewicy
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżej bazylii cytrynowej
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet ryżowy do smaku
  • kilka łyżek oleju lnianego
czytaj dalej :
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki, cebulę obrać a potem umyć i pokroić w kostkę. Bazylię i miętę opłukać, osuszyć i posiekać ale nie za drobno. Sałatę wrzucić do miski, następnie dodać przygotowane pomidory, cebulę oraz miętę, bazylię i posiekany dość grubo koperek oraz kiełki. Dodać przyprawy i wymieszać sałatkę. Podawać po pięciu minutach gdy smaki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.