- 1 szk jeżyn ( u mnie małe )
- 2 jajka ( M )
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 80 ml mleka 3/2%
- 50 ml maślanki naturalnej
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać
mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać
mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam
widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki.
Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30
minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć
na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko
oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne muszą być, uwielbiam jeżyny :)
OdpowiedzUsuńO tak, były pyszne :)
Usuń