czwartek, 22 sierpnia 2013

Babeczki z jeżynami

                          Dziś znowu była krótka wyprawa na jeżyny. Tam gdzie chodzę już prawie nie ma, ale do babeczek jeszcze zerwałam. Co prawda były małe ale dobre i to. Najważniejsze, że do babeczek starczyło i zapach roznosił się po całym domu. A jak smakowały jeszcze ciepłe ? Po prostu bosko.

  • 1 szk jeżyn ( u mnie małe )
  • 2 jajka ( M )
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml mleka 3/2%
  • 50 ml maślanki naturalnej
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.