Kotlety ziemniaczane z groszkiem, kukurydzą, dymką i serem, to przesmaczny pomysł na kotlet bez kotleta. 😊
Kotlety ziemniaczane są pyszne, zdrowe i biją na głowę niejednego mięsnego brata.

Dziś zatem publikuję przepis na te szybkie, kolorowe, bezmięsne kulki. Kulki na które przygotowałam przepis z myślą o kolacji, ale zostały też na śniadanie. Zatem jest to uniwersalne danie odpowiednie o każdej porze dnia.

INNE PRZEPISY NA KOLACJE:

  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  
  NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI  
  FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI  
  CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ  
  STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI  

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM SĄ:
– Zdrowe i pyszne
– Szybkie w przygotowaniu
– Odpowiednie o każdej porze dnia
– Genialne na kolacje
– Aksamitne, rozpuszczające się w ustach

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM

ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT

SKŁADNIKI:

– Ugotowane ziemniaki – 600g
– Groszek cukrowy – 150g / około 2 garści /
– Kukurydza gotowana z kolby – 150g / około 2 garści /
– Dymka – 3 sztuki
– Ser tarty grana padano – 4 łyżki
– Jajko
– Mąka – 4 łyżki + do podsypywania i panierowania
– Sól do smaku
– Oliwa

PRZEPIS:

FARSZ: Do miski wrzuć groszek cukrowy oraz kukurydzę. Dymki pokrój w plasterki od strony dymki do mniej więcej połowy, dodaj do kukurydzy i groszku. Do farszu dodaj ser garna padano i ewentualnie posól do smaku.

1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Jeśli nie posiadasz ugotowanych ziemniaków, to ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku.

2. Ziemniaki posól dodatkowo do smaku. Mimo gotowania w osolonym wrzątku potrzebują jeszcze odrobinę soli. Najlepiej posmakuj czy twoje ziemniaki są odpowiednio słone i ewentualnie pomiń ten punkt.

3. Do ziemniaków wbij jako i dodaj 4 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszaj a potem wyrób na gładką masę. Podsypuj blat mąką aby ziemniaki zbytnio się nie przyklejały.

4. Uformuj rulon i pokrój go na 10 równych części. Każdą z części spłaszcz na dłoni nałóż porcję farszu i zawiń w kulkę.

5. Tak przygotowane kulki obtocz w mące i smaż na rumiano na rozgrzanej oliwie.

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM

SMACZNEGO!