To mój pierwszy wpis, dlatego trochę zastanawiałam się, który przepis powinien znaleźć się na tym blogu jako pierwszy. No i wymyśliłam - pleśniak. A czemu właśnie taki zwyklaczek? Ano dlatego, że to było moje pierwsze w życiu, samodzielnie zrobione ciasto i pierwszy przepis, jaki poznałam.To było wtedy, kiedy w szkole podstawowej były jeszcze lekcje techniki, na których się gotowało :D Pleśniak chyba nawet dobry był, ale niestety nie zachowały się żadne jego zdjęcia.
Całkiem niedawno, przypomniałam sobie o tym przepisie, a dokładnie w sobotni wieczór, gdy zachciało mi się ciasta na niedzielę. Bo przecież i ciasta się chce i spać się chce, więc najlepiej coś prostego, co robi się szybko i nie trzeba Męża wysyłać do sklepu. A taki oto pleśniak robi się w kilka chwil, składniki w domu zwykle są, a więc można przystąpić do działania. To trochę takie awaryjne ciasto, gdy nie mamy czasu albo ochoty na bardziej wyszukane formy ;)
Składniki:
1) 3 szkl
mąki pszennej
2) 4 jajka
3) 3
łyżeczki proszku do pieczenia
4) 250 g
masła lub margaryny
5) 2 łyżki
śmietany
6) 1 szkl
cukru
7) 3 łyżki
kakao
8) ok. 450
g powideł śliwkowych (albo innego dżemu)
9) cukier
puder od posypania
Sposób przygotowania
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na
stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka i śmietanę i szybko
zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy
kakao. Z każdej części formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do
lodówki na pół godziny (albo do zamrażarki na kilka chwil).
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania powoli wsypujemy szklankę cukru.
3. Jasne ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie
tortownicy (możemy też po prostu wylepić dno tortownicy odrywając małe kawałki i układając je jeden obok drugiego albo zetrzeć na tarce), na nim układamy powidła, a następnie układamy kawałki kakaowego
ciasta (ciasto możemy też zetrzeć na tarce), następnie wykładamy ubitą pianę, a na
koniec ścieramy na tarce pozostałą jasną część ciasta.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Po
wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
*szklanka o pojemności 250 ml
*tortownica o średnicy 24 cm
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz