Pleśniak

To mój pierwszy wpis, dlatego trochę zastanawiałam się, który przepis powinien znaleźć się na tym blogu jako pierwszy. No i wymyśliłam - pleśniak. A czemu właśnie taki zwyklaczek? Ano dlatego, że to było moje pierwsze w życiu, samodzielnie zrobione ciasto i pierwszy przepis, jaki poznałam.To było wtedy, kiedy w szkole podstawowej były jeszcze lekcje techniki, na których się gotowało :D Pleśniak chyba nawet dobry był, ale niestety nie zachowały się żadne jego zdjęcia. 

Całkiem niedawno, przypomniałam sobie o tym przepisie, a dokładnie w sobotni wieczór, gdy zachciało mi się ciasta na niedzielę. Bo przecież i ciasta się chce i spać się chce, więc najlepiej coś prostego, co robi się szybko i nie trzeba Męża wysyłać do sklepu. A taki oto pleśniak robi się w kilka chwil, składniki w domu zwykle są, a więc można przystąpić do działania. To trochę takie awaryjne ciasto, gdy nie mamy czasu albo ochoty na bardziej wyszukane formy ;)





Składniki:
1)      3 szkl mąki pszennej
2)      4 jajka
3)      3 łyżeczki proszku do pieczenia
4)      250 g masła lub margaryny
5)      2 łyżki śmietany
6)      1 szkl cukru
7)      3 łyżki kakao
8)      ok. 450 g powideł śliwkowych (albo innego dżemu)
9)      cukier puder od posypania

Sposób przygotowania
1.   Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao. Z każdej części formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny (albo do zamrażarki na kilka chwil).
2.    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypujemy szklankę cukru.
3.   Jasne ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy (możemy też po prostu wylepić dno tortownicy odrywając małe kawałki i układając je jeden obok drugiego albo zetrzeć na tarce), na nim układamy powidła, a następnie układamy kawałki kakaowego ciasta (ciasto możemy też zetrzeć na tarce), następnie wykładamy ubitą pianę, a na koniec ścieramy na tarce pozostałą jasną część ciasta.
4.   Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*szklanka o pojemności 250 ml

*tortownica o średnicy 24 cm





Smacznego! 

Komentarze