Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami

Tartaletki to świetna przekąska na każdą okazję. Wystarczy przygotować korpusy z kruchego ciasta, wypełnić je dowolnym farszem, chwilę zapiec, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. U nas to także doskonała okazja do zabawy z dziećmi. Mój synek bardzo chętnie "pomaga" mi w kuchni i chce uczestniczyć w każdym etapie przygotowywania potrawy (której zresztą potem i tak nie zje). Wylepianie foremek do tartaletek ciastem i nakłuwanie ich widelcem to dla niego świetna zabawa. Wprawdzie, co do zasady przygotowanie takich przekąsek nie trwa długo, to jednak w przypadku wspólnego gotowania ten czas może ulec pewnemu wydłużeniu... Nic to, i tak warto, bo radość z sypania mąką jest bezcenna :D




Te tartaletki powstały tak na szybko, z tego co akurat było od ręką, czyli trochę sera żółtego, boczku i oczywiście moich ulubionych suszonych pomidorów. A poniżej przepis:


Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
Ciasto:

1)      225 g maki pszennej
2)      łyżeczka czarnej soli kala namak
3)      150 g masła          
4)      1 jajko
5)      5 łyżek zimnej wody

Farsz:

1)      2 jajka
2)      2 łyżki śmietany
3)      1 cebula
4)      8-10 pomidorów suszonych w oleju
5)      200 g wędzonego boczku
6)      200 g sera żółtego
7)      pieprz czarny

Dekoracja:

1)      garść listków rukoli
2)      szczypiorek

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy 5 łyżek zimnej wody i jajko i szybko zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kulę i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.
  2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ser żółty ścieramy na tarce, a suszone pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce.
  3. Foremki do tartaletek wylepiamy przygotowanym ciastem i widelcem nakłuwamy spód. Każdą foremkę wypełniamy farszem.
  4. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i kilkoma listkami rukoli.



Smacznego!



Komentarze