Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym

Naleśniki to chyba jedna z tych potraw, które po prostu muszą co jakiś czas pojawić się w każdym domu. Są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. U  nas to także sposób na podanie dziecku jajek (w normalnej postaci do ust nie weźmie), a więc kombinujemy, no i skutek jest taki, że placki i naleśniki to częsta pozycja w naszym menu. No ale ile można jeść te naleśniki!.... nawet jeśli robimy różne farsze... 
Ostatnio usłyszałam o naleśnikach z piekarnika. Zrobiłam. Zjadłam ja, zjedli oni. To był całkiem udany eksperyment, naleśniki są fantastyczne w smaku, a co najważniejsze, ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Moje naleśniki były ze słodkimi czereśniami i sosem czekoladowym (słodkim, ale bez cukru). Przepis oczywiście można modyfikować i dodać inne owoce i  inny sos.



Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym

Składniki:

Naleśniki:
1)      4 jajka
2)      3/4 szkl mąki
3)      3/4 szkl. mleka
4)      łyżka miodu
5)      olej
6)      kilka łyżek czereśni z kompotu

Sos czekoladowy:
1)      3 łyżki śmietany 30%
2)      3-4 łyżki kakao
3)      1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
1.    Do piekarnika wstawiamy kokilki wysmarowane olejem i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2.       W misce miksujemy jajka z mąką, łyżką miodu i mlekiem aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut.
3.   Ostrożnie wlewamy ciasto do gorących kokilek, mniej więcej do połowy ich wysokości. Do każdej kokilki wkładamy po kilka czereśni z kompotu. Tak przygotowane „naleśniki” wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
4.    W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietany i lekko podgrzewamy, następnie dodajemy miód oraz kakao i wszystko mieszamy aż składniki się połączą i powstanie nam sos o jednolitej konsystencji.
5.   Upieczone „naleśniki” polewamy sosem czekoladowym. Możemy dodać również trochę czereśni na wierzch.

Smacznego!




Komentarze