Ryż z indykiem i warzywami

Do dziś żyłam w błędnym przekonaniu, że kuchnia to moje królestwo, ale po przemyśleniu stwierdzam, że rządzi tam jednak mój syn-niejadek. W końcu to głównie on decyduje, co jemy, bo przecież gotuję tak, żeby on też coś zjadł. A że niewiele je i jeszcze mniej lubi, to mamy rosół co drugi dzień..... A, że z tym mięsem z rosołu trzeba coś zrobić, to kombinujemy. Nasz najnowszy pomysł to ryż z indykiem i warzywami oraz nutką orientu. Sycące i pyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. 
Nie czarujmy, Młody nie zjadł, za dużo marchewki, za dużo zielonego, a jeszcze jakieś mięso tam było.... Reszta zjadła z apetytem :)
Ryż z indykiem i warzywami

Składniki:
1)      ugotowane skrzydło z indyka
2)      3-4 ugotowane marchewki
3)      400 g ugotowanego ryżu
4)      2 cebule
5)      3-4 jajka
6)      por (biała część)
7)      puszka kukurydzy konserwowej
8)      brokuł
9)      feta (opcjonalnie)
10)  3 łyżki octu ryżowego
11)  sos sojowy
12)  przyprawa do grosa
13)  ostra papryka
14)  olej do smażenia
15)  sól, pieprz



Sposób przygotowania
1.   Oddzielamy mięso od kości. Kawałki mięsa oprószamy delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do grosa i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem.
2. Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie, a kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Cebulę kroimy w kosteczkę, a por w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę smażymy. Następnie wszystko przesuwamy na jedną stronę patelni i na pozostałej części wylewamy roztrzepane jajka i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając, a następnie delikatnie łączymy z cebulą, porem i marchewką.
4.    Na patelnię wrzucamy ugotowany ryż, osączoną kukurydzę, ocet ryżowy, 4 łyżki sosu sojowego i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy różyczki brokułu i delikatnie mieszamy.
5.    Każdą porcję możemy posypać pokruszoną fetą.




Komentarze