Ja wiem, że każdy kiedyś zaczynał naukę gotowania. Wiem też, że wiele osób zaczynało od naleśników. Ja bynajmniej nie. Mogłam naleśniki jeść, ale nigdy robić. Wcale, a wcale mi nie wychodziły, po prostu. I wiem, że to nawet duże zdziwienie budziło. Próbowałam, nawet sobie specjalne urządzenie kupiłam, i co? i nic, niewiele pomogło. Nie były doskonałe :P I tak się zdarza, przecież nie można być dobrym we wszystkim ;)
Lecz, cóż, moje dziecię, miłośnik placków wszelakich na krótką listę potraw,k jakie ewentualnie raczy łaskawie zjeść, wpisało naleśniki... No to co kochająca matka zrobi? Oczywiście! stanie przy kuchni i nauczy się smażyć te naleśniki.
Zatem mamy naleśniki, ale żeby łatwo nie było, przychodzi kwestia farszu. I tu cztery osoby, trzy zdania (mi naprawdę wszystko jedno). Niejadek z dżemem, drugie dziecię w fazie próbowania chyba najlepiej same, bez niczego, a Smakosz tylko wytrawne z warzywami albo mięsem, bo co on będzie się dżemem zapychał.
W przypływie dobroci (ładny prezent dostałam, i to bez okazji :D )zrobiłam dla każdego. Były naleśniki i z dżemem, i bez dżemu i z warzywnym farszem i to pod beszamelem zapieczone (a niech będzie wytwornie, hehe ;)
Naleśniki smakują wyśmienicie, dlatego chowają się pod pierzynką z beszamelu. Jednak kolorowy i aromatyczny farsz skusi niejednego.
Naleśniki z cukinią i serem zapiekane pod beszamelem
Składniki:
Naleśniki:
1)
2 szkl mąki pszennej
2)
1 szkl. mleka
3)
1 szkl. wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
4)
3 łyżki oleju
5)
szczypta soli
6)
olej do smażenia
Farsz
1)
mała cukinia
2)
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
3)
15-20 pomidorków koktajlowych
4)
200 g sera cheddar
5)
200 g pancetty
6)
sól, pieprz
7)
suszona bazylia
8)
suszone oregano
9)
olej do smażenia
Sos beszamelowy
1)
1 łyżka masła
2)
1 łyżka mąki
3)
250 ml mleka
4)
sól, biały pieprz
5)
gałka muszkatołowa
6)
sok z połowy cytryny
*szkl. ma pojemność 250 ml
Sposób przygotowania:
1. Najpierw
przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka,
wodę, mleko, sól i olej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni
wysmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
2. W
międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i
podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie dodajemy cienkie plasterki pancetty i chwilę podsmażamy. Doprawiamy
solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko
ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz połówki
pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy.
3. Przygotowujemy
sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło
będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas
mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka połączyła się z
mlekiem i zniknęły wszystkie grudki, a potem pozostałą część mleka. Sos
gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut i cały czas mieszamy. Doprawiamy
solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
4. Na
usmażonych naleśnikach układamy farsz i składamy je w trójkąty, a następnie
układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy
pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch
lekko się zarumieni).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz