Naleśniki z cukinią, cheddarem i pancettą zapiekane pod beszamelem

Ja wiem, że każdy kiedyś zaczynał naukę gotowania. Wiem też, że wiele osób zaczynało od naleśników. Ja bynajmniej nie. Mogłam naleśniki jeść, ale nigdy robić. Wcale, a wcale mi nie wychodziły, po prostu. I wiem, że to nawet duże zdziwienie budziło. Próbowałam, nawet sobie specjalne urządzenie kupiłam, i co? i nic, niewiele pomogło. Nie były doskonałe :P I tak się zdarza, przecież nie można być dobrym we wszystkim ;) 
Lecz, cóż, moje dziecię, miłośnik placków wszelakich na krótką listę potraw,k jakie ewentualnie raczy łaskawie zjeść, wpisało naleśniki... No to co kochająca matka zrobi? Oczywiście! stanie przy kuchni i nauczy się smażyć te naleśniki. 
Zatem mamy naleśniki, ale żeby łatwo nie było, przychodzi kwestia farszu. I tu cztery osoby, trzy zdania (mi naprawdę wszystko jedno). Niejadek z dżemem, drugie dziecię w fazie próbowania chyba najlepiej same, bez niczego, a Smakosz tylko wytrawne z warzywami albo mięsem, bo co on będzie się dżemem zapychał.
W przypływie dobroci (ładny prezent dostałam, i to bez okazji :D )zrobiłam dla każdego. Były naleśniki i z dżemem, i bez dżemu i z warzywnym farszem i to pod beszamelem zapieczone (a niech będzie wytwornie, hehe ;)
Naleśniki smakują wyśmienicie, dlatego chowają się pod pierzynką z beszamelu. Jednak kolorowy i aromatyczny farsz skusi niejednego.

 
Naleśniki z cukinią i serem zapiekane pod beszamelem

Składniki:

Naleśniki:
1)      2 szkl mąki pszennej
2)      1 szkl. mleka
3)      1 szkl. wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
4)      3 łyżki oleju
5)      szczypta soli
6)      olej do smażenia

Farsz
1)      mała cukinia
2)      1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
3)      15-20 pomidorków koktajlowych
4)      200 g sera cheddar
5)      200 g pancetty
6)      sól, pieprz
7)      suszona bazylia
8)      suszone oregano
9)      olej do smażenia

Sos beszamelowy
1)      1 łyżka masła
2)      1 łyżka mąki
3)      250 ml mleka
4)      sól, biały pieprz
5)      gałka muszkatołowa
6)      sok z połowy cytryny

*szkl. ma pojemność 250 ml

Sposób przygotowania:
1.  Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wodę, mleko, sól i olej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni wysmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
2.  W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy cienkie plasterki pancetty i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy.
3.  Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka połączyła się z mlekiem i zniknęły wszystkie grudki, a potem pozostałą część mleka. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-10 minut i cały czas mieszamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
4.   Na usmażonych naleśnikach układamy farsz i składamy je w trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch lekko się zarumieni).

Smacznego!

Komentarze