Drożdżówka Teściowej

Drożdżówa! dla wielu wspomnienie dzieciństwa, puszysta baba, pachnąca rodzynkami i skórką pomarańczową. Na drożdżówki szło się do babci i tyle. I do głowy mi nie przyszło, żeby robić je samej. Ale od jakiegoś czasu myślę sobie, że może fajnie byłoby umieć jednak zrobić takie podobne ciacho samemu, tylko "podobne" bo do oryginału nawet nie mam zamiaru się zbliżać.
Babciny przepis na idealne ciasto drożdżowe to oczywiście: mąka, trochę drożdży, ciepłe mleko, trochę cukru, wszystko tak na oko, żeby była dobra konsystencja...no i to wszystko wyrobić dokładnie, jak będzie trzeba to dołożyć tego czego brakuje, a potem do pieca i piec aż będzie rumiane... Jasne? ;) i właśnie dlatego muszę mieć inny przepis :D
No i ten inny przepis dostałam od Teściowej. Jak go zobaczyłam, to nie wierzyłam, że to się może udać. Drożdżowe bez wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast.


Drożdżówka bez wyrabiania

Składniki:
Ciasto:
1) 100 g drożdży
2) 1 szkl. cukru
3) 1 szkl. zimnego mleka
4) 1 szkl. oleju
5) 4 jajka
6) 4 szkl. mąki

Kruszonka:
1) 4 łyżki mąki
2) 2 łyżki masła
3) 2 łyżki cukru

* szklanka - poj. 250 ml
* składniki na formę 18x30 cm

Sposób przygotowania:


  1. Drożdże pokruszyć do miski i zasypać cukrem, następnie dodać mleko, olej, roztrzepane jajka i mąkę. Nie wyrabiamy i nie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier rozcieramy miedzy palcami aż powstanie kruszonka.
  3. Po dwóch godzinach mieszamy wszystko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 30 minut.

Smacznego!



Komentarze