Leczo

Cały rok czekam na świeżą cukinię i soczyste pomidory, żeby przygotować pyszne leczo. Potrawa nie dość, że pełna witamin, zdrowa, to jeszcze szybka w przygotowaniu.Wiem, że każdy ma na nią swój sposób, więc i ja zaprezentuję dzisiaj jeden z moich pomysłów. Przepis ten można dowolnie modyfikować dodając trochę mniej jednego składnika, więcej innego, albo dodać to co lubimy, np. paprykę lub pieczarki (niestety u nas nie przejdą... Smakosz nie lubi :(


Leczo

Składniki:
1)      mała cukinia
2)      3 marchewki
3)      duża cebula
4)      200 g wędzonego boczku
5)      200 g kiełbasy
6)      4 pomidory
7)    3 łyżki keczupu z cukinii (jeśli nie mamy możemy poratować się zwykłym albo pominąć)
8)      3 łyżki koncentratu pomidorowego
9)      sól, pieprz
10)   suszona bazylia, oregano
11)   przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
12)   olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.    Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a boczek, kiełbasę, cebulę, cukinię i pomidory w kostkę. Pomidory warto obrać ze skóry.
2.  Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę, następnie dodajemy  cebulę i marchewkę, dolewamy około 250 ml wody i podduszamy. Gdy marchewka będzie już trochę miękka dodajemy cukinię. Na koniec, gdy cukinia będzie już podduszona dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz keczup z cukinii, delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, bazylią, oregano, przyprawą do ziemniaków, i solą i pieprzem.
Smacznego!



Komentarze