Cały rok czekam na świeżą cukinię i soczyste pomidory, żeby przygotować pyszne leczo. Potrawa nie dość, że pełna witamin, zdrowa, to jeszcze szybka w przygotowaniu.Wiem, że każdy ma na nią swój sposób, więc i ja zaprezentuję dzisiaj jeden z moich pomysłów. Przepis ten można dowolnie modyfikować dodając trochę mniej jednego składnika, więcej innego, albo dodać to co lubimy, np. paprykę lub pieczarki (niestety u nas nie przejdą... Smakosz nie lubi :(
Leczo
Składniki:
1)
mała cukinia
2)
3 marchewki
3)
duża cebula
4)
200 g wędzonego boczku
5)
200 g kiełbasy
6)
4 pomidory
7) 3 łyżki keczupu z cukinii (jeśli nie mamy możemy poratować się zwykłym albo pominąć)
8)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
9)
sól, pieprz
10)
suszona bazylia, oregano
11)
przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
12)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a
boczek, kiełbasę, cebulę, cukinię i pomidory w kostkę. Pomidory warto obrać ze skóry.
2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem
podsmażamy boczek i kiełbasę, następnie dodajemy cebulę i marchewkę, dolewamy około 250 ml
wody i podduszamy. Gdy marchewka będzie już trochę miękka dodajemy cukinię. Na
koniec, gdy cukinia będzie już podduszona dodajemy pokrojone pomidory,
koncentrat pomidorowy oraz keczup z cukinii, delikatnie mieszamy i podsmażamy
jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, bazylią, oregano, przyprawą do ziemniaków, i
solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz