Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to klasyka kuchnia polskiej. Chyba każdy je lubi, tylko sposobów przygotowania i podawania mnóstwo, bo każdy ma swój. Ja jem po prostu z solą i czasem z surówką, ale widziałam też z dżemem, keczupem, cukrem i mlekiem. Do wyboru do koloru, po prostu, co kto lubi. 


Placki ziemniaczane

Składniki:
1)      ok. 650 g ziemniaków
2)      2 jajka
3)      cebula
4)      ok. 50-60 g mąki pszennej
5)      suszony majeranek
6)      sól, pieprz
7)      olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.       Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, następnie dodajemy do nich jajka, mąkę pszenną oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz sól, pieprz i suszony majeranek i wszystko mieszamy.
2.       Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką układamy placki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!




Komentarze