Sałatka "Smaki lata"

Cały rok tęsknię za świeżymi, pachnącymi owocami i warzywami (prosto z ogródka), z których można wyczarować cuda na talerzu. Tym razem przygotowałam sałatkę, która moim skromnym zdaniem jest kwintesencją lata zamkniętą na jednym talerzu. Bogata w składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości na talerzu wspaniale się komponują i tworzą wspaniałą, smaczną całość.
To był zdecydowanie udany eksperyment kulinarny.

Sałatka "Smaki lata"

Składniki:

Sałatka:
1)      200 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i soczewicy zielonej
2)      kilka kromek pieczywa chrupkiego
3)      garść roszponki
4)      garść rukoli
5)      kilka listków szczawiu sałatkowego
6)      2 brzoskwinie
7)      100 g szynki parmeńskiej
8)      100 g serka koziego kremowego
9)      100 g twarogu półtłustego
10)   szklanka borówek
11)   ok.10 pomidorków koktajlowych
12)   papryka słodka
13)   suszone bazylia i oregano
14)   olej lub oliwa do smażenia

Sos:
1)      8 łyżek octu balsamicznego
2)      2 łyżki oliwy z oliwek
3)      2 łyżki miodu
4)      pieprz czarny świeżo mielony
5)      2 łyżki wody

 Sposób przygotowania:
1. Mieszankę kaszy i soczewicy przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
2.  Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je w plastry. Następnie przez chwilę podsmażamy je na patelni grillowej lekko wysmarowanej olejem.
3.  Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki, oprószamy je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz bazylią i oregano i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (lub oleju).
4.  Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem kozim. Następnie z masy serowej formujemy kulki i oprószamy je słodką papryką. (Kulki najlepiej formować wilgotnymi dłońmi).
5.      Wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą.
6.   Na półmisku układamy 3/4 przygotowanej mieszanki kaszy i soczewicy, na niej układamy roszponkę, rukolę, grillowane brzoskwinie, szynkę parmeńską, smażone pomidorki koktajlowe i serowe kulki. Na wierzchu układamy liście szczawiu sałatkowego oraz borówki. Na koniec sałatkę posypujemy pozostałą mieszanką kaszy i soczewicy oraz pokruszonym pieczywem chrupkim. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!




Komentarze