Cały rok tęsknię za świeżymi, pachnącymi owocami i warzywami (prosto z ogródka), z których można wyczarować cuda na talerzu. Tym razem przygotowałam sałatkę, która moim skromnym zdaniem jest kwintesencją lata zamkniętą na jednym talerzu. Bogata w składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości na talerzu wspaniale się komponują i tworzą wspaniałą, smaczną całość.
To był zdecydowanie udany eksperyment kulinarny.
Sałatka "Smaki lata"
Składniki:
Sałatka:
1) 200
g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i soczewicy zielonej
2) kilka
kromek pieczywa chrupkiego
3) garść
roszponki
4) garść
rukoli
5) kilka
listków szczawiu sałatkowego
6) 2
brzoskwinie
7) 100
g szynki parmeńskiej
8) 100
g serka koziego kremowego
9) 100
g twarogu półtłustego
10) szklanka
borówek
11) ok.10
pomidorków koktajlowych
12) papryka
słodka
13) suszone
bazylia i oregano
14) olej
lub oliwa do smażenia
Sos:
1) 8
łyżek octu balsamicznego
2) 2
łyżki oliwy z oliwek
3) 2
łyżki miodu
4) pieprz
czarny świeżo mielony
5) 2
łyżki wody
1. Mieszankę kaszy i soczewicy przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu.
2. Z
brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je w plastry. Następnie przez chwilę
podsmażamy je na patelni grillowej lekko wysmarowanej olejem.
3. Pomidorki
koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki, oprószamy je solą, świeżo mielonym
pieprzem oraz bazylią i oregano i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (lub oleju).
4. Twaróg
rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem kozim. Następnie z masy serowej
formujemy kulki i oprószamy je słodką papryką. (Kulki najlepiej formować
wilgotnymi dłońmi).
5. Wszystkie
składniki sosu mieszamy aż się połączą.
6. Na
półmisku układamy 3/4 przygotowanej mieszanki kaszy i soczewicy, na niej
układamy roszponkę, rukolę, grillowane brzoskwinie, szynkę parmeńską, smażone
pomidorki koktajlowe i serowe kulki. Na wierzchu układamy liście szczawiu
sałatkowego oraz borówki. Na koniec sałatkę posypujemy pozostałą mieszanką kaszy
i soczewicy oraz pokruszonym pieczywem chrupkim. Przed podaniem polewamy
przygotowanym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz