Kotleciki wołowe z cukinią

Gdy marzyłam o dziecku, a potem, gdy byłam już w ciąży, miałam wizję - moje dziecko je ładnie, samo trzyma łyżkę, nie pluje i zjada wszystko z apetytem. 
I dopadła nas rzeczywistość. Z mojej wizji trzy pierwsze w przypadku moich dzieci się udały, jedzą ładnie (oczywiście stosownie do wieku) i kuchnia nie wymaga malowania po każdym posiłku, sztućce trzymają sami i pluć też nie plują (no powiedzmy, bo Niejadek to nawet do ust nie weźmie, to i pluć nie ma czym).
Każdy, komu trafił się niejadek, wie ile czasu, cierpliwości i wytrwałości trzeba, żeby takiego nakarmić. I nie, nie przekonują mnie teorie w stylu "będzie głodny to zje", "podawaj przez dwa tygodnie, to się oswoi, przyzwyczai i w końcu zje". Nie w naszym przypadku to się nie sprawdziło, dlatego muszę kombinować. I to jak (placki robię już chyba ze wszystkiego).
Tym razem chciałam przemycić cukinię. Ja lubię, więc jak to jest, że moje dziecko nawet nie spojrzy??? Sama chciałam też zjeść coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem cukinii.



Wołowe pulpeciki z cukinią
Składniki:
1)      600 g mielonej wołowiny
2)      jajko
3)      pół małej cukinii
4)      cebula
5)      sucha kajzerka
6)      łyżka śmietany
7)      5 gałązek świeżej bazylii
8)      zioła prowansalskie
9)      gałka muszkatołowa
10)   sól, pieprz
11)   masło do smażenia
12)   250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu)
13)   łyżka mąki
Sposób przygotowania:

1.   Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce.
2.  Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem.
3.    W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy.
4.   Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron.
5.    Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości bulionu, a następnie dodajemy do pozostałego bulionu.
6. Podsmażone kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Smacznego!





Komentarze