Zaczęła się moja ulubiona pora roku jesień. Te kolorowe liście, te piękne barwy wokół, wszystko cieszy oko. Ale, żeby nie było dopada nas też zimna i deszczowa rzeczywistość i mamy pierwszego chorego w domu. Smakosz walczy o życie ;) spokojnie, to tylko męskie przeziębienie.
A zatem kurujemy chorego. I w ten oto sposób jesień zawitała do mojej kuchni. Trzeba przygotować coś z warzyw sezonowych, najlepiej sycącego i rozgrzewającego. No to dla chorego najlepsza będzie pikantna zupa czosnkowa, taka trochę po hiszpańsku, z chlebem i pomidorami oraz jajkiem z płynnym żółtkiem. Będzie prawie jak na wczasach. "Odpoczynek" i nieco smaków kuchni światowej....
Zupa czosnkowa
Składniki:
1) ok.
200 g wołowiny
2) główka
czosnku
3) cebula
4) 200
g chorizo/ boczku (opcjonalnie)
5) marchewka
6) pietruszka
7) seler
8) 3
pomidory
9) lubczyk,
liść laurowy
10) papryka
wędzona, chili, sól, pieprz
11) oliwa
z oliwek
12) 2
jajka
13) natka
pietruszki
14) 5
kromek chleba
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy
bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania
dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść
laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie
wywar odcedzamy.
2. Czosnek
obieramy i siekamy. Cebulę i chleb kroimy w kostkę. (Opcjonalnie chorizo lub
boczek też kroimy w kostkę)
3. Pomidory
obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
4. W
garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chorizo/boczek i cebulkę, chwilę
podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojony chleb i pomidory i
wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość
zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut,
aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę
z wywaru pokrojoną w plasterki.
5. Zupę
przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko i
wkładamy do gorącego piekarnika, by białko się ścięło. Na koniec posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
6. Do
zupy możemy podać grzanki: Bagietkę kroimy na kromki i obficie skrapiamy oliwą i posypujemy Vegetą
i ziołami prowansalskimi, można również posypać czosnkiem granulowanym. Tak
przygotowane kromki układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy aż zrobią się
rumiane, uważając żeby się nie przypaliły. Można je włożyć także do nagrzanego
do 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz