Każdy wie, że najlepsza na jesienne smuteczki jest czekolada. A skoro mówię czekolada, to zaraz myślę brownie :D Tym razem brownie z dodatkiem śliwkowej, puszystej pianki. Intensywnie gorzka czekolada wspaniale komponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie!
Brownie z pianką śliwkową
Składniki:
Ciasto:
1)
180 g
czekolady gorzkiej
2)
120 g masła
3)
¾ szkl cukru pudru
4)
2 jajka
Pianka śliwkowa:
1)
10 śliwek
2)
7 łyżek cukru
3)
2 jajka
4)
pół szkl. mąki
5)
szczypta soli
6)
sok z połowy cytryny
Do dekoracji:
1)
kakao
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i
odstawiamy do ostygnięcia.
2. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy
4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się
rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus.
3. Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy
z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę i
szczyptę soli i mieszamy. Na koniec dodajemy śliwkowy mus i mieszamy.
4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka
oraz masę czekoladową i wszystko miksujemy do połączenia składników. Tak
przygotowane ciasto wlewamy do formy o wymiarach 15x25 cm i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po
tym czasie wylewamy na ciasto śliwkową masę i pieczemy około 20 minut. Po tym
czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch
ciasta posypujemy kakao.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz