Urosła nam (nam czyli rodzicom w ogródku ;) duża dynia, a więc nie tylko zupy, ale i makarony z żółtym sosem królować zaczęły na naszym stole. Dynia sama w sobie mi nie smakuje, ale za to w połączeniu z pikantną chili, albo z aromatycznymi suszonymi pomidorami smakuje wspaniale. Dodam, że po cichu liczyłam, że słoneczny, żółty sos skusi mojego Niejadka, ale się przeliczyłam, więc spuszczamy już na to kurtynę milczenia...
Już to pewnie pisałam, ale najwyżej się powtórzę, jeśli mamy w domu makaron, to od razu mamy obiad :D Tym razem do makaronu dodałam dynię, aromatyczne suszone pomidory i szynkę parmeńską, a wszystko połączone kremowym sosem. Pycha!
Makaron z dynią, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Składniki:
1) 200
g makaronu (np. penne)
2) 100
g szynki parmeńskiej
3) 400
g dyni
4) 250
ml śmietany 30%
5) garść
rukoli
6) 100
g sera żółtego
7) 10
suszonych pomidorów
8) sól,
pieprz
9) olej
do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Makaron
gotujemy al dente.
2. Szynkę
kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem.
3. Dynię
ścieramy na tarce i podsmażamy wraz z szynką. Następnie dodajemy pokrojone w
paski suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy śmietanę
oraz ugotowany makaron i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie
mieszamy. Na koniec posypujemy startym serem żółtym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz