Za moim oknem szaro, buro i ponuro, a więc niech chociaż na talerzu jest wesoło i kolorowo. Dobrym pomysłem jest więc kolorowa tarta pełna różnych smaków, które razem doskonale się uzupełniają i pysznie smakują.
Ta kolorowa tarta to kruche ciasto wypełnione jajeczno-serową masą, w której ukryły się aromatyczne suszone pomidory, czerwona papryka, maleńkie kulki marynowanego zielonego pieprzu i nieco większe kapary oraz rukola, tylko kiełbasa Morlińska wychyla się z ciekawości, żeby sprawdzić co będzie się działo...
Kolorowa tarta z kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
1) 220
g mąki pszennej
2) 1
jajko
3) 5
łyżek zimnej wody
4) pół
łyżeczki czarnej soli
5) 120
g zimnego masła
Nadzienie:
1) 1
kiełbasa z piersi kurczaka Morliny
2) 2
jajka
3) pół
szkl mleka
4) 3-4
łyżki śmietany
5) ok.
150 g g sera żółtego
6) 3
łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7) pół
czerwonej papryki
8) 9
suszonych pomidorów
9) garść
rukoli
10) 3
łyżki kaparów
11) sól,
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy
ciasto na spód tarty:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,
dodajemy do niej sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy wszystko
nożem. Następnie dodajemy 5 łyżek wody i jajko i szybko zagniatamy ciasto, po
czym formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki
na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do formy na
tartę. Wylepiamy nim cały spód oraz boki formy, wystające kawałki odcinamy
nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i układamy
obciążenie (np. fasolę). Tak przygotowany spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Następnie usuwamy
obciążenie.
2. Przygotowujemy
farsz:
1) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
rozgrzanym oleju.
2) Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę w
plasterki, a suszone pomidory w paseczki.
3) Ser żółty ścieramy na tarce
4) W miseczce roztrzepujemy jajka razem ze śmietaną
i mlekiem. Dodajemy starty ser żółty oraz sól i pieprz czarny.
3. Na
upieczony spód tarty układamy pokrojone suszone pomidory, kapary, zielony
pieprz marynowany, paprykę oraz podsmażoną cebulkę i ukolę. Następnie wszystko
zalewamy masą jajeczną i układamy na niej plasterki kiełbasy.
4. Tak
przygotowaną tartę pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po
upieczeniu tartę możemy dodatkowo posypać rukolą.
*moja forma miała wymiary 22x22
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz