Gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi albo gdy zwyczajnie nie mamy czasu na długie kuchenne czary mary, to jak zawsze sprawdzi się niezawodny i nieoceniony makaron. Tym razem w wersji jesiennej, pełen rozmaitych smaków i różnych barw, który nasyci każdego głodomora. Kolorowy dzięki czerwonym warzywom, a sycący dzięki smakowitej kiełbasie z piersi kurczaka Morliny.
Makaron farmera
Składniki:
1)
250 g makaronu penne
2)
1 kawałek kiełbasy z piersi kurczaka Morliny
3)
mała cebula
4)
puszka kukurydzy
5)
2 ogórki kiszone
6)
4 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7)
papryka czerwona
8)
garść rukoli
9)
5-6 łyżek czarnych oliwek
10)
12 pomidorków koktajlowych
11)
olej do smażenia
12)
sól, pieprz czarny mielony
13)
serek topiony (100g)
14)
200 g śmietany 18%
15)
chili
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy wodę, w której gotował się makaron.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki, a
kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy
kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy osączoną kukurydzę, marynowany pieprz
zielony, pokrojone w plasterki czarne oliwki, przekrojone na pół pomidorki
koktajlowe i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Wszystko mieszamy i chwilę
podsmażamy.
3. Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę oraz
ok. 200 ml wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz chili i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy
makaron oraz ukolę i wszystko delikatnie mieszamy.
Smacznego!
* oczywiście ilość składników można dowolnie modyfikować, bo np. mój Smakosz dodaje duuużo więcej marynowanego zielonego pieprzu...bo lubi...

Komentarze
Prześlij komentarz