Minął czas długich przygotowań do Świąt, minęły Święta (jak zwykle zbyt szybko), a teraz nadszedł czas przygotowań do Sylwestra i całego karnawału. Na imprezowy stół polecam coś na jeden kęs albo trzy ;) Tym razem tartaletki z kapustą pod grzybową kruszonką. To wspaniałe kruche babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem.
Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1)
200 g mąki pszennej
2)
150 g zimnego masła
3)
łyżeczka soli
4)
1 jajko
5)
łyżka śmietany 18 %
6)
łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
1)
80 g mąki pszennej
2)
2 łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów
3)
50 g masła
4)
pół łyżeczki soli
Farsz:
1)
200 g kiszonej kapusty
2)
duża cebula
3)
1/3 szklanki oleju + olej do smażenia
4)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę
kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy
odrobinę wody i gotujemy przez 40 minut. Następnie osączamy na sitku. Gdy
kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem.
2. Cebulę
kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a
następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i
mieszamy.
3. Przygotowujemy
ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do
pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie
dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto.
4. Foremki
do tartaletek wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5. Składniki
na kruszonkę ugniatamy palcami tak, aby powstała kruszonka.
6. Tartaletki
napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz