To moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...
Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku, ale także jako samodzielną przekąskę.
Drożdżowe pierożki z kapustą
Składniki:
Ciasto:
1)
3 szklanki mąki pszennej
2)
3/4 dużej śmietany 12%
3)
5 dkg drożdży
4)
3 jajka
5)
sól (ok. 2 łyżeczki)
6)
2 łyżki cukru
7)
250 g masła
Farsz:
1)
1 kg kapusty kiszonej
2)
2 duże cebule
3)
olej
4)
sól, pieprz czarny
Dodatkowo:
1)
jajko do smarowania pierożków
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowujemy farsz:
1)
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka (nie
płuczemy) i gotujemy w małej ilości wody z pół szklanki oleju przez 1 godzinę. Po
tym czasie przekładamy kapustę na sitko, żeby ją osączyć, a następnie kapustę
siekamy nożem.
2)
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju aż będzie miękka.
3)
Mieszamy kapustę i pieczarki i dodajemy
przyprawy.
2.
Przygotowujemy ciasto i pierożki:
1) Drożdże rozpuszczamy w śmietanie razem z 1 łyżką
cukru. (nie muszą rosnąć)
2) Mąkę i masło siekamy nożem. Dodajemy 1 łyżkę
cukru i sól. Następnie dodajemy 1 żółtko i 2 całe jajka. I wszystko ponownie siekamy
nożem. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże. Tak przygotowane ciasto
zagniatamy, w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki.
3) Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a
następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i
wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy
obficie mąką.
4) Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo
roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż
będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.
* szklanka ma pojemność 250 ml
* duża śmietana to opakowanie 400 g
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz