Hiszpańskie crocquetas

Tapas to są tradycyjne hiszpańskie przekąski. Natomiast hiszpańskie crocquetas to tapas w wersji polskiej. Więc dzięki tej potrawie poczujecie się troszkę jak na wakacjach w słonecznej Hiszpanii.

Hiszpańskie crocquetas

crocquetas

Porcje: 6

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 50g sera parmezan,
  • 250g fleta z indyka,
  • 100g świeżych liści szpinaku,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepać na talerzu. Dodać sól i pieprz.
  2. Dodać ser, filet z indyka i szpinak. Całość rozdrobnić blenderem.
  3. Dodać 15g bulki tartej y wymieszać.
  4. Formować kule, obtaczać je w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej.
  5. Smażyć na głębokim oleju.

Smocze porady:

Można nie dawać szpinaku - wtedy wyjdą piękne pomarańczowe kule.

Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek - będzie bardziej hiszpańsko.

https://www.bardzogrubysmok.pl/hiszpanskie-crocquetas/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *