wtorek, 22 stycznia 2019

Kotlety mielone jak zrazy




Roladki są kruche i smakują wyśmienicie. Można podać je z ziemniakami, ryżem czy kaszą w zależności od upodobań domowników.



Składniki:

1kg mięsa mielonego  u mnie mięso z łopatki wieprzowej
1 jajko
Kawałek strąka czerwonej papryki
2 ogórki kiszone
Cebula czerwona oraz żółta
Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt)
Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia

Przygotowanie :

Mięso mielone doprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać 1 surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g).
Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę.
Zlepić roladkę, uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju.
Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki żółtą cebulę i sos sojowy.
Wszystko razem dusić około 20 minut na wolnym ogniu.
Sól do przyprawienia sosu raczej nie będzie potrzebny ze względu na dodany wcześniej sos sojowy. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością wody z mąką.





5 komentarzy: